Menu
Vorige Volgende

Janke van Dijk (Helenaveen, 22 jaar)

KANDIDATENLIJST DEURNENU - JANKE VAN DIJK

Altijd denken in mogelijkheden en kansen. Altijd op zoek naar een manier om leven in de brouwerij te brengen. Dat was is wat de goedlachse Janke typeert.

Woon je midden in de Peel en krijg je geregeld natte voeten? Dan zorg je toch gewoon dat je daarmee je boterham verdient. Toen Janke in 2020 haar studie aan de HAS afrondde twijfelde ze daarover geen moment. Paludiplants was geboren, ofwel moerasplanten. Paludicultuur is namelijk niets meer of minder dan de benaming die wordt gebruikt om veengebieden te herstellen met behulp van natte teelten. Duurzame landbouw, eetbare waterplanten. Janke heeft in ieder geval een manier gevonden om haar kennis te combineren met haar herkomst, Helenaveen.

Het zoeken van slimme combinaties is ook altijd een streven van Janke in de politiek. Met het buitengebied als expertise weet zij als geen ander hoe belangrijk dit is. Deurne wordt steeds dichtbevolkter en het zoeken naar combinaties, die voldoende recht doen aan alle belangen, is niet makkelijk. Wonen, ondernemen, toerisme en ook de natuur zijn dan prioriteit. Op dat gebied zijn er veel uitdagingen waarvan Janke’s hart sneller gaat kloppen, denk maar aan de ontwikkelingen rondom natuurgebied de Peel en de veranderde agrarische sector.

Janke, die op zondagochtend vaak haar vriend helpt om de koeien te verzorgen, weet welke zorgen er allemaal spelen bij een agrariër. Tegelijkertijd is Janke opgegroeid in een tijd van veranderingen en strijdt zij voor een buitengebied in Deurne dat de tand des tijds kan doorstaan.

Betekent dit nu dat Janke meer buiten dan binnen is? Waarschijnlijk wel, maar dat betekent niet dat haar aanwezigheid binnenshuis niet wordt opgemerkt. In haar vrije tijd maakt Janke namelijk graag muziek bij de muziekverenigingen van Helenaveen en Neerkant. Ook is ze muzikaal actief bij de carnavalsvereniging van Neerkant als lid van de hofkapel. Deze passie voor verenigingen en brengt ze ook in de politiek onder de aandacht. Janke vindt het enorm belangrijk dat er leefbaarheid is en blijft, vooral in de dorpen. Dit zorgt immers voor leven in de brouwerij, oftewel de kern van een dorp.

Hoe Janke alle ballen hooghoudt? Geen idee. Als je het haar vader vraagt, dan zou hij zeggen dat Janke de superkracht heeft om drie dingen tegelijkertijd te doen. Janke daarentegen is nuchterder:

‘’Geen woorden, maar daden. Ik zeg nooit dat ik iets niet kan. Ik zeg hooguit dat ik iets nog niet kan.’’


Website door Buro TARGET